Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Άρθρο


Η Ζωή είναι τέχνη.

Αυτό είναι το απόφθεγμα τού μπλόγκ μου.

Η Ζωή είναι μία στιγμή, η Τέχνη είναι αέναος κύκλος στους αιώνες. Τι θα είναι η Ζωή χωρίς Τέχνη; Μονότονη , μαυρόασπρη, χωρίς συγκινήσεις, εξάρσεις και διαφορετικότητα. Χωρίς το απόφθεγμα τού Καζαντζάκη μία αστραπή η ζωή μας...μα προλαβαίνουμε!

Μου είναι δύσκολο να φανταστώ έναν κόσμο άτεχνο γκρίζο χωρίς χρώμα. Η Τέχνη ξεκινά από τα πρώτα  βήματα του ανθρώπου αλλά και τίς ανθρωπότητας, είναι μέρος τής καθημερινότητας του.
Η Τέχνη είναι ο οδηγός για μια βαθύτερη γνώση του εαυτού μας αλλά και ψυχαγωγεί με πολλούς και διάφορους τρόπους. Η τάση τού ανθρώπου είναι να δημιουργεί ζωή αλλά και τέχνη (Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο καί μπες μέσα. Ν. Καζαντζάκης).





Ένα παιδί με μία κόλα χαρτί καί μερικά χρωματιστά μολύβια, δημιουργεί εικόνες γράφει λέξεις, φαντάζεται και αποτυπώνει στο χαρτί το κόσμο πού βλέπει γύρω του. Όπως και οι πρόγονοι μας που αντί για χαρτί είχαν τούς τοίχους των σπηλαίων (Σπήλαιο Αλταμίρα).



 Μέσα από την Τέχνη Ζούμε και βλέπουμε γεγονότα του παρελθόντος. Αυτά διατηρήθηκαν δια μέσου της Τέχνης όπως: ζωγραφική, ποίηση, γλυπτική... ακόμα και συνταγές μαγειρικής μέσα από αυτές μαθαίνουμε την καθημερινή διατροφή των πρίν από εμάς. Όταν δημιουργούμε Τέχνη παίρνουμε με την φαντασία μας τό αποτέλεσμα. Η Τέχνη βελτιώνει τον τρόπο μετάδοσης τών σκέψεων και συναισθημάτων τού Δημιουργού. Δια μέσου τής Τέχνης μπορούμε να δούμε το παρελθόν διαφόρων πολιτισμών. Στη Ζωή καί στην Τέχνη δεν υπάρχουν γλωσσικά εμπόδια. Βελτιώνει την καθημερινότητα μας και αντανακλά την προσωπικότητα μας. Η Ζωή σε ένα περιβάλλον άτεχνο στερεί το νόημα της συνέχειας του homo sapiens.  
Θα κλείσω με μερικά αποφθέγματα γύρω από τη Ζωή και την Τέχνη.


Σκιάς οναρ Άνθρωπος
- Ο Άνθρωπος είναι το όνειρο μιας σκιάς.
Πίνδαρος, Αρχαίος λυρικός ποιητής.

Αυτό το σχέδιο το έκανα σε πέντε λεπτά αλλά μου πήρε εξήντα πέντε χρόνια για να φτάσω σε αυτό το σημείο.
Pierre-Auguste Renoir, Ζωγράφος.



Όπως ο ήλιος δίνει χρώμα στα λουλούδια, έτσι και η τέχνη δίνει χρώμα στη ζωή.
John Lubbock, Τραπεζίτης και Πολιτικός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου