Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Κοίτα το πουλάκι



Ακίνητος χαμόγελο κοίτα το πουλάκι η γνωστή πρόταση πού έχουμε ακούσει πρίν το κλικ της φωτογραφικής μηχανής. Μετά το κλικ η στιγμή γίνεται αιωνιότητα.
Η Φωτογραφία είναι η 8 Τέχνη.
Αυτή η Τέχνη οφείλεται στην παρατηρητικότητα του Αριστοτέλη ο οποίος συνέλαβε την ιδέα του σκοτεινού θαλάμου (camera obscura). 
Κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης ηλίου καθώς ό ήλιος ήταν μερικώς καλυμμένος είδε την ημισελήνου του ήλιου να προβάλλει στο έδαφος μέσα από τα κενά μεταξύ τών φύλλων ενός δέντρου. 







Στην οπτική του Ευκλείδη (περίπου το 300 π.Χ) σκοτεινός θάλαμος παρουσιάζεται ως απόδειξη ότι το φώς ταξιδεύει σε ευθεία γραμμή. Αυτός ο θάλαμος χρησιμοποιήθηκε στη ζωγραφική και για ψυχαγωγία. Η πρώτη φωτογραφική μηχανή είναι ένα δωμάτιο ή κουτί τα οποία έχουν μία γυαλιστερή επιφάνεια καί απέναντι της μία μικρή οπή. Όταν οι ακτίνες του φωτός περνούν μέσα από την οπή σχηματίζουν το είδωλο τού αντικειμένου έξω από το κουτί ή δωμάτιο ανεστραμμένο αλλά διατηρεί το χρώμα και το σχήμα του. Η εικόνα μπορεί να προβληθεί σε χαρτί με μεγάλη ακρίβεια. 
Από ένα δωμάτιο (camera obscura) η τεχνολογία κατάφερε να δημιουργήσει τη φωτογραφική μηχανή. Αυτή ήταν με λίγα λόγια η αναδρομή της φωτογραφικής μηχανής απαραίτητο εργαλείο του φωτογράφου, το πινέλο καί το χρώμα ενός ζωγράφου ή το χαρτί και στυλό ενός συγραφέα.Οι  στιγμές ευτυχίας έρχονται και φεύγουν το μαγικό κλικ τις κρατά ζωντανές σε άλμπουμ ή κορνίζες. Αυτό το μαγικό κλικ παγιδεύει το χρόνο για να δείξει μετέπειτα τη μαγεία της στιγμής. Ο φωτογράφος μπορεί να ασχοληθεί με γάμους, βαπτίσεις, μόδα, ρεπορτάζ. 



Αλλά και με την καθαρή καλλιτεχνική φωτογραφία οι κανόνες και η ιεραρχία έχουν σχετική αξία. 
Η φωτογραφία εκφράζει στιγμές μιας συγκεκριμένης στιγμής και εποχής των πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών συνθηκών των πολέμων και της μόδας.


Μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα, σκέψεις αλλά και να μας αφήσει αδιάφορους.
Όπως όλες οι καλές τέχνες χρειάζονται σπουδές, κόπο, ταλέντο, επιμονή καί απαλλαγεί από επιρροές των δασκάλων (υπάρχει καί η εξαίρεση αυτοδίδακτος). Στα πρώτα βήματα της ή Φωτογραφική Τέχνη αντίκρυσε την άρνηση και τόν σκεπτικισμό μερικών ότι δεν είναι Τέχνη όταν με ένα κλικ συλλαμβάνεις σε δέκατα του δευτερολέπτου την πραγματικότητα.
Ο Elliott Erwitt λέει: Όλο το νόημα τής λήψεις των φωτογραφιών είναι να μήν χρειάζεται να εξηγείται τα πράγματα με λέξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου