Η λέξη Ιρεζουμι αναφέρεται στα παραδοσιακά Ιαπωνικά τατουάζ. Αυτή η λέξη γράφετε με ιδεογράμματα που σημαίνουν εισαγωγή μελανιού.
Το τατουάζ στην Ιαπωνία έχει πιθανόν καταβολές στην Παλαιολιθική περίοδο.
Κινέζοι περιηγητές οι οποίοι επισκέφθηκαν την Ιαπωνία
από το (300-600μ.Χ.) σχολίασαν τα τατουάζ που είδαν στους κατοίκους ότι είχαν κοινωνική και πνευματική σημασία.
Μετά το (300-600 μ.Χ.) τα τατουάζ πήραν την μορφή τιμωρίας και έχασαν το κύρος που είχαν πριν το 300 μ.Χ..
Οι Αϊνού που είναι οι αυτόχθονες Ιάπωνες χρησιμοποιούσαν το τατουάζ για κοινωνικούς και διακοσμητικούς σκοπούς.
Κατά τη Περίοδο Έντο (1600-1868μ.Χ.) το τατουάζ εξακολουθούσε να είναι τρόπος τιμωρίας εκείνη όμως την εποχή εμφανίζονται τα πρώτα δειλά βήματα για σχέδια τα οποία περνανε την τελική τους μορφή μόνο όταν τα χέρια των εραστών ενώνονται τότε μόνο εμφανίζεται το τελικό σχέδιο.
Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου αρχίζουν τα Ιαπωνικά σχέδια τατουάζ να περνούν την σημερινή τους μορφή.
Η τέχνη του τατουάζ αναπτύσσεται λόγο της ανάπτυξης της ξυλογραφίας. Ο άλλος λόγος ήταν η έκδοση ενός κινέζικου μυθιστορήματος μία ιστορία με γενναίους καί θαρραλέους άνδρες η έκδοση ήταν εικονογραφημένη με ξυλογραφίες που έδειχναν αυτούς τους άνδρες να πολεμούν και τα σώματά τους να είναι διακοσμημένα με δράκους, λουλούδια, τρομερές στην εμφάνηση τίγρεις και διάφορα θρησκευτικά θέματα.
Το μυθιστόρημα είχε μεγάλη επιτυχία, μετά από αυτό μεγάλη ζήτηση είχαν τα σχέδια της έκδοσης.
Με λίγα λόγια οι καλλιτέχνες της ξυλογραφίας έδωσαν νέα οπτική στο Ιαπωνικό τατουάζ που από τιμωρία έγινε διακοσμητικό στοιχείο και θέμα προβολής.
Το Ιρεζουμι συνδέθηκε με τους πυροσβέστες που το έκαναν για πνευματική προστασία.
Στα τέλη του 19ου αιώνα η Κυβέρνηση τής Ιαπωνίας θέλοντας να εμφανίσει μια καλή εικόνα στη Δύση έθεσε εκτός νόμου το τατουάζ Ιρεζουμι το οποίο συνδέεται με την εγκληματικότητα.
Τα τατουάζ νομιμοποιήθηκαν από τις δυνάμεις κατοχής το 1948 αλλά συνεχίζουν να έχουν στενή σχέση με το έγκλημα.
Για πολλά χρόνια το τατουάζ συνδέθηκε με τη Γιακούζα (Ιαπωνική Μαφία), πολλές επιχειρήσεις στην Ιαπωνία απαγορεύουν την είσοδο ατόμων με τατουάζ (όπως τα δημόσια λουτρά, τα γυμναστήρια και οι ιαματικές πηγές).
Στην νεολαία της Ιαπωνίας τα τατουάζ έχουν μεγάλη πέραση λόγο της Δυτικής επιρροής αλλά το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν έχει το τατουάζ σε μεγάλη εκτίμηση.
Η διαδικασία είναι επώδυνη, χρονοβόρα και δαπανηρή: ένα τυπικό παραδοσιακό ολόσωμο τατουάζ (που καλύπτουν τα χέρια, την πλάτη, τους μηρούς και το στήθος, αφήνοντας ακάλυπτο ένα τμήμα κάτω από το κέντρο του σώματος) μπορεί να χρειαστεί από ένα έως πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί με εβδομαδιαίες επισκέψεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου