Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Ελιά


Σύμφωνα με το μύθο ο Ποσειδώνας βρήκε τον Κέκροπα στην Ακρόπολη να επιβλέπει την πρόοδο των εργασιών για την νέα πόλη. Πλησίασε τον Κέκροπα και τού ζήτησε να του προσφέρει τη πόλη και να την ονομάσει Ποσειδωνία. Αν το κάνεις αυτό ή πόλη θα γίνη θαλασοκράτειρα καί χτύπησε με δύναμη την τρίαινα του πάνω στο βράχο. Από το βράχο άρχισε να τρέχει αλμυρό νερό. Αυτό είναι το δώρο μου για την πόλη σου είπε φεύγοντας. Μετά παρουσιάστηκε η θέα Αθηνά, θεά τής σοφίας και ζήτησε καί αυτή να δώσει το όνομα της στην πόλη σαν αντάλλαγμα η πόλη θα γίνη η πόλη τής ομορφιάς και της γνώσης. Πρώτο λόγο θα έχουν οι τέχνες τά γράμματα και οι επιστήμες είπε και με το ακόντιο της χτύπησε το βράχο και φύτρωσε μια ελιά γεμάτη καρπούς. Αυτό είναι το δικό μου δώρο για την πόλη. Ο Κέκροπας βρέθηκε σε μεγάλο δίλημμα ποιο δώρο να διαλέξει.
Με την βοήθεια των Θεών αλλά και των κατοίκων της πόλης αποφάσισαν ότι η ελιά ήταν το καλύτερο δώρο για την πόλη και χάρη στην Θεά Αθηνά η πόλη ονομάσθηκε Αθήνα.




Ο Αριστοτέλης ανήγαγε την καλλιέργεια του σε επιστήμη. Ο Σόλων πρώτος νομοθέτησε για την προστασία της. Ο Όμηρος το παρομοίασε με υγρό χρυσό. Ο Ιπποκράτης το περιγράφει σάν το τέλειο θεραπευτικό.
Από διασωθείσες εργασίες αναφέρονται περισσότερες από 60 φαρμακευτικές και ιατρικές χρήσεις του ελαιόλαδου. Ο Διοσκουρίδης το ελαιόλαδο προς την υγεία χρήση άριστον. Αναφέρει θεραπείες κατά του ερπη και αφθας. Τά φύλλα της είναι φάρμακο για την επούλωση των πληγών. Από τα φύλλα της φτιάχνουν καταπλάσματα και το εκχύλισμα από τα αποξηραμένα φύλλα επουλώνουν φλεγμονές από τραύματα και θεραπεύουν φλεγμονές του δέρματος. Το κατάπλασμα και το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μαλακτικό για τα έλκη του δέρματος, θεραπεία φλεγμονών, για την αντιμετώπιση του έρπη, προστασία του δέρματος από ακτινοβολία, θεραπεία και επούλωση τών τραυμάτων λόγο των ισχυρών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων των εκχυλισμάτων τών καταπλασμάτων φύλλων της ελιάς. Η ευρωπαϊνη είναι μια χημική ουσία που υπάρχει στην ελιά, το παρθένο ελαιόλαδο και στα φύλλα της, σημαντική για τη γεύση το άρωμα και τις επιδράσεις του ελαιόλαδου στην υγεία.
Ο χυμός, ο καρπός, ο κορμός και τα φύλλα της έχουν ένα συμβολικό χαρακτήρα και κατέχουν σημαντική θέση στην καθημερινή ζωή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου