Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Ιστορία του Τατουάζ



Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες εικόνες τατουάζ της αρχαίας Θρακικής γυναίκας που βρέθηκαν σε αρχαιολογικά αντικείμενα στη Βουλγαρία




Οι Αρχαίοι Έλληνες σε αντίθεση με τους ανατολικούς λαούς δεν έκαναν δερματοστιξια.
Την έκαναν μόνο στους αιχμαλώτους πολέμου, εγκληματίες και λιποτάκτες (ώστε να μην μπορούν να κρύψουν την ντροπή τους από την κοινωνία.
Γενικά τη δερματοστιξια οι Αρχαίοι τη θεωρούσαν βάρβαρο έθιμο και δείγμα σκλαβιάς.



Κλασικό δείγμα εξευτελισμού αιχμαλώτων σύμφωνα με τον Πλούταρχο ήταν όταν οι Αθηναίοι νίκησαν σε ναυμαχία τους Σαμίους για να τους εξευτελίσουν τους στιγμάτισαν με "Σαμαινα" σήμα του Ναυτικού της Σάμου.
Αργότερα οι Σαμιώτες με αρχηγό τον Μέλισσο νίκησαν τους Αθηναίους  και αυτοί με τη σειρά τους στιγμάτισαν το μέτωπο των Αθηναίων με μια κουκουβάγια σύμβολο της πόλις των Αθηνών(το πουλί της Θεάς Αθηνας πολιούχου της πόλις.
Υπάρχει επίσης μία ιστορία με τον Διογένη και τον δούλο του ο οποίος το έσκασε από τον Διογένη όταν οι φίλοι του του είπαν να τον πιάσουν και να τον στιγματίσουν Διογένης τους απάντησε πώς αν ό σκλάβος του μπορούσε να ζήσει χωρίς αυτόν τότε καί αυτός μπορούσε να ζήσει χωρίς τόν σκλάβο του.


Θρακική γυναίκα με τσεκούρι. τατουάζ ελαφιών στον δεξιό ώμο της, τατουάζ «σκάλας» στον αριστερό καρπό. Λευκό αλεσμένο κύπελλο, Pistoxenos Painter, ca. 460 π.Χ., Εθνική ΑθήναΠροσθήκη λεζάντας

Μαζί με τούς Αθηναίους ζούσαν και πολλές γυναίκες από την Θράκη ως παραμάνες.
Από επιγραφές ήταν γνωστό ότι Θρακιωτισες πωλουνταν ως δούλες στην Αθήνα (ο Αριστοφάνης το αναφέρει Θερμοφοριαζουσες).
Τόσο η παρουσία τους ως παραμάνες όσο και η εξοικείωση με τη Θράκη στα Κλασικά Χρόνια ήταν φυσική η εμφάνιση αυτών τών γυναικών και στη τέχνη.
Οι γυναίκες τής Θράκης στην αττική αγγειογραφία εμφανίζεται τόν 5ο αι.π.Χ.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών των γυναικών ήταν τα κόκκινα μαλλιά και ή στίξη του σώματος ως δείγμα ευγενικής καταγωγής σε αντίθεση με τούς Αθηναίους που το θεωρούσαν δείγμα βαρβαρότητας και σκλαβιάς.
Στα αττικά αγγεία οι γυναίκες αυτές είχαν τατουάζ σε όλα τα γυμνά μέρη του σώματος τούς χέρια, πόδια, λαιμό ακόμη και στο πρόσωπο.