Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Μαγειρική




Προσφορά: en.m.wikipedia.org

Ψευδής Τέχνη η Μαγειρική;

Από την φύση του ο άνθρωπος αγαπάει το φαγητό. Με το φαγητό εκφράζει την χαρά και την λύπη του. Η μαγειρική έχει ρίζες στα πρώτα βήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, όταν τυχαία ανακάλυψε την φωτιά, όταν γεύτηκε κομμάτια κρέας από ζώα πού κάηκαν από πυρκαγιά που προκλήθηκε από κεραυνό. Από τη στιγμή που η ανάγκη έγινε ικανοποίηση άρχισε και η μακρά ιστορία τής μαγειρικής. Ο άνθρωπος πού γεύτηκε το καμμένο κρέας πιθανόν να ζωγράφισε και το σπήλαιο της Αλταμίρα, αφού ικανοποίησε την πείνα του διακοσμεί το χώρο πού μένει ή ζωγραφίζει τα θηράματα του. Πιθανόν ένα από τα πρώτα βοηθήματα του μάγειρα να είναι  η ξύλινη σούβλα, απεικονίσεις υπάρχουν σε αγγεία καί ανάγλυφα. Μετά δημιουργεί τα πρώτα πήλινα τσουκάλια. Πολύ αργότερα εμφανίστηκε το μεταλλικό σκεύος. Εμφανίζονται οι πρώτοι μάγειροι και μαγειρεία.



Ο Αρχέστρατος στο ποιητικό του έργο Ηδυπάθεια ή Γαστρονομία που είναι γραμμένο σε ποιητικό διάμετρο και διασώζεται εξ'ολοκλήρου 62 τμήματα Δειπνοσοφιστών του Αθήναιου δίνει αρκετές απαντήσεις.


Πλάτων

Ο Πλάτων πίστευε ότι η μαγειρική είναι "Ψευδής Τέχνη" γιατί προάγει την επιθυμία για το περιττό, την ηδονή και την ακολασία.

Από πηγές αλλά και εργασίες ξένων μελετητών από αρχαία κείμενα προκύπτει ότι η Γαστρονομία στους Αρχαίους Έλληνες δεν είναι μία συνηθισμένη Τέχνη, αλλά μία υψηλή Τέχνη πού συνδιάζει με επιτυχία υλικά και γεύσεις η οποία αποτελεί τη βάση της gourmet κουζίνας.
Μπορεί να μη γνώριζαν την ζάχαρη, πατάτα, πορτοκάλια, ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, μπάμια, μπανάνα. Απολάμβαναν όσα τούς έδινε η γη της Αττικής και η θάλασσα της. Ελιές, φακές, κρεμμύδια, κριθάρι, στάρι, κρασί, τσουκνίδας που τις μάζευαν την άνοιξη που ήταν τρυφερές και τις έτρωγαν σαλάτα ή βραστές, σύκα. Σαρδέλες, μαρίδα Φαλήρου, σουπιές, χταπόδια. Αρνιά, γουρούνια,τσίκλες, ορτύκια. Σκεύη πού βοήθησαν την εξέλιξη της γεύσης ήταν η κουτάλα από πηλό η ξύλο ή μέταλλο, το πήλινο σουρωτήρι για φιλτράρισμα αλλά και μαγείρεμα στον ατμό, δοχεία για να ξεπικρίζουν οι ελιές.
Χαρακτηριστικό της κουζίνας μέχρι τον 15 αιώνα μ. Χ. είναι η απουσία της ντομάτας η οποία για πολλούς είναι λαχανικό και για άλλους φρούτο (είναι φρούτο).
Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν Έλληνες δασκάλους σε όλες τις καλές τέχνες(και Μαγειρική).
Οι Ρωμαίοι και οι Ευρωπαίοι του Μεσαίωνα ψάχνουν για σπάνιες γεύσεις κάτι το οποίο είναι  συνηθισμένο φαινόμενο.
Μετά τη Ρωμαϊκή εποχή η Μαγειρική στην Ευρώπη δεν είχε καμία εξέλιξη. Στον Μεσαίωνα τα Μοναστήρια είναι οι θεματοφύλακες της Ρωμαϊκής Μαγειρικής.
Οι Φλωρεντινοί έδωσαν ουσιαστική ώθηση στην Δύση που επιρέασε την περίφημη Γαλλική Κουζίνα.


Λουδοβίκος XV

Το αποκορύφωμα της Μαγειρικής Τέχνης ή Τεχνικής έφθασε επί Λουδοβίκου ΧV. Αυτή την εποχή πολλοί Μεγάλοι Μάγειροι έγραψαν βιβλία Μαγειρικής. Η Γαλλική Επανάσταση αλλάζει το τοπίο στην Ιστορία του Πολιτισμού, είναι η εποχή της βιομηχανίας και τουρισμού, τα πρώτα  καλά εστιατόρια ανοίγουν Παρίσι και μεγάλες πόλεις.Η καλή κουζίνα από τις αυλές των Ηγεμόνων φτάνει και σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα.
Όπως στη Τέχνη έτσι και στη Μαγειρική υπάρχουν ειδήμονες που ανοίγουν νέους δρόμους στην Τέχνη της Μαγειρικής.
Η Κλασική Ελλάδα είναι το θεμέλιο της Ευρώπης καί τού Δυτικού πολιτισμού.
Ο Μίθαικος από την Σικελία είναι ο πρώτος πού έγραψε βιβλίο Μαγειρικής τον 5 αιώνα π.Χ.
Πάντως είτε Τέχνη ή Τεχνική θέλει αγάπη και υπομονή για ένα καλό και γευστικό αποτέλεσμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου